martes, 10 de marzo de 2009

LLEGENDA





Generalitat de CatalunyaLa diada de Sant Jordi, el 23 d'abril, representa la cultura i l'amor. Història, tradició i actes. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)Accés al menú de la secció (Alt + 2)

Introduïu les paraules a cercar
Webs A-Z Mapa web Contacte Castellano English
Temes
Serveis
Generalitat
Catalunya
Sant Jordi 2008
Activitats institucionals
Llegenda i tradició
Sant Jordi a Catalunya
Llibres i roses Sant Jordi per a infants
Sant Jordi al món
Enllaços recomanats
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Biblioteca de Catalunya
Institut Ramon Llull
Municat
Mercat de Flor i Planta
Unesco
Felicitacions de Sant Jordi


Inici > Catalunya > La cultura > Costums i tradicions > Sant Jordi 2008 > Llegenda i tradició
Llegenda i tradició
La llegenda de Sant Jordi i el drac

Jaume Ferrer II (s. XV). Retaule. Escola Catalana. Ajuntament de Lleida. Foto: AISA.
Segons la tradició popular, Sant Jordi era un militar romà nascut al segle III a la Capadòcia (Turquia). El sant, que estava sota les ordres de l'emperador Dioclecià, va negar-se a portar a terme l'edicte de l'emperador que ordenava perseguir els cristians i per aquest motiu va ser ésser martiritzat i decapitat pels seus coetanis. Molt aviat es va començar a venerar com a màrtir a la part oriental de l'Imperi Romà i de seguida aparegueren histories fantàstiques lligades a la seva figura.
La gesta de Sant Jordi i el drac va fer-se popular a tot Europa cap al segle IX sota el nom de 'Llegenda àuria' i va ser recollida per l'arquebisbe de Génova, Iacopo da Varazze, més conegut com a Iacobus de Voragine, l'any 1264, en el llibre 'Legenda sanctorum'. En aquesta versió, però, la gesta passava a Líbia.
La versió de la llegenda més popular a Catalunya explica que a Montblanc (Conca de Barberà) hi havia un drac terrible que causava estralls a homes i bèsties. Per apaivagar-lo, s'escollia per sorteig una persona que era donada en sacrifici al monstre. Un dia la sort va assenyalar la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si no hagués estat per l'aparició d'un bell cavaller que es va enfrontar al drac i el va matar. La tradició afegeix que de la sang vessada va néixer un roser de flors vermelles.
Aquesta mateixa llegenda, amb lleugeres variacions, es repeteix en les tradicions populars d'Anglaterra, Portugal o Grècia.
Avís legal Accessibilitat Sobre el web © Generalitat de Catalunya

2 comentarios: